Entree 3

Het weer in Alvor

pastedGraphic.png

Karakteristiek

Begin jaren ‘50 kwamen de eerste Engelse toeristen naar de meest zuidelijke kust van Portugal. Sindsdien is de Algarve uitgegroeid tot een volwaardige bestemming en is het toerisme de voornaamste bron van inkomsten. Doordat er het hele jaar een zacht klimaat heerst, is Portugal een overwintering bestemming. Het landschap is glooiend en langs de hele kust zijn diverse brede zandstranden met op enkele plaatsen hoge, geel/roodgekleurde zandsteenrotsen en kliffen, vanwaar men fraai uitzicht heeft over zee. Verspreid langs de kust zijn veel golfbanen. De accommodaties variëren van laagbouwcomplexen met bungalows en villa’s tot torenhoge, betonnen (appartementen) gebouwen in o.a. Praia da Rocha.

Geografie

De Algarve ligt aan de zuidkust van Portugal, aan de Atlantische Oceaan. De Algarve strekt zich uit van Sagres tot aan Monte Gordo, bij de Spaanse grens. De kust is ca. 180 km lang.

Landschap

Ten oosten en westen van Faro ligt het uitgestrekte, wadachtige, beschermde natuurgebied Da Ria Formosa, bestaande uit uitgestrekte lagunen met zoutpannen en voor de toeristenplaatsen liggen langgerekte (schier)eilanden met stranden. Achter dit kustgedeelte zijn veel pijnboombossen en het verdere achterland is vlak tot (licht)glooiend, met tuinbouwgronden met amandel-, sinaasappel- en vijgenbomen. Ten westen van Faro domineren aanvankelijk de glooiende, groene golfbanen met pijnbomen op geel/rode zandsteengrond. Ter hoogte van Praia da Falésia krijgt de kustlijn een totaal ander karakter, met zeer fraaie, steile en deels loodrecht uit zee oprijzende, geel/roodgekleurde rotsen. Dit beeld zet zich in westelijke richting voort, met tussen de grillige rotsformaties fraaie zandstranden. Het achterland is vnl. glooiend en landelijk, met akkerbouw, boom- en wijngaarden en verspreide bebouwing.

Klimaat

De Algarve heeft een warm, semi-aride klimaat en staat bekend om de warme winters.

Cultuur

Behalve de voornamelijk op het toerisme gerichte plaatsen, zijn er nog steeds enkele historische plaatsjes, zoals Alte en Silves en een aantal traditionele dorpjes, die grotendeels op akkerbouw zijn gericht. De streek heeft Romeinse, katholieke en Moorse invloeden, hetgeen terug te zien is in o.a. diverse kerken, de witte bebouwing met typerende schoorstenen en de taal. In de stad Faro is een aantal historische gebouwen, waaronder de stadspoort Arco da Vila uit de 18e eeuw, diverse kerken, het klooster van Nossa Sra. Da Assunçao (Maria Hemelvaart) en de kathedraal, die na de aardbeving van 1775 geheel is verbouwd. Tevens zijn er diverse musea en galerieën met nationale en internationale kunstwerken. In diverse plaatsen zijn vis-, groente-, fruit- en non-foodmarkten, alsmede een zigeunermarkt in Quarteira. Gezien het grote aantal golfbanen in de streek, heerst er tevens een golfcultuur.

Stranden

Over het algemeen bestaan de stranden uit zand en soms tevens fijn grind, kiezels, rotsen en keien. De stranden liggen vaak aan de voet van of tussen fraaie, grillig gevormde, geel/rode zandsteenrotsen. De breedte van de stranden is meestal afhankelijk van het getij en de zeebodem loopt door invloed hiervan, dan ook vrij geleidelijk tot snel af. Op veel stranden is tijdens de zomermaanden strandbewaking. Naturistenstrand: op Ilha da Tavira. Stranden met blauwe milieuvlag: bij diverse stranden verspreid langs de hele kust, zoals in Lagos, Vilamoura, Quarteira, Praia da Oura, Cabanas en Monte Gordo. Branding/stroming: op onregelmatige tijden kan er een sterke onderstroom of branding zijn, dit is afhankelijk van de wind. 

Natuur

Idyllische scenario’s om van te genieten! De diversiteit van de natuur is absoluut een van de grootste rijkdommen van de Algarve. Gemakkelijk kan de bezoeker in verschillende tinten van dezelfde wereld bewegen. Van de kust tot de bergen van de Algarve, er is een diversiteit die op verschillende manieren kan worden verkend. Aan de kustlijn nodigt een ecologisch systeem van verbazingwekkende biodiversiteit – van inheemse vogels met gevulde nesten tot weekdieren en schaaldieren die de belangrijkste bron van inkomsten vormen voor zuidelijke schelpdierkwekers – u uit om tijdens aangename wandeltochten van dichterbij te kijken. Ver van de lange stranden en de abrupte kliffen, combineert het heldergroene met de bruine tinten van het land in de uitgestrekte Barrocal, die de deuren van een andere Algarve opent voor bezoekers, bedekt met sinaasappels, vijgen, johannesbroodboomgaarden en amandelboomgaarden. Landschappen met speciale geologische kenmerken – schalie en granietachtige rots – om te genieten in de rust van de bergen, met vrienden of familie.

Winkelen

Het aanbod van winkels is redelijk. Het grootste winkelaanbod is in de plaatsen: Faro, Vilamoura, Praia da Rocha, Albufeira, Praia da Oura, Portimão en Lagos. De winkels zijn voornamelijk gericht op de toeristen. In de meeste badplaatsen blijven de winkels tussen de middag en ‘s avonds langer open, in het hoogseizoen zijn de winkels ook in het weekend open. Daarnaast zijn er Retailparken in Faro, Albufeira en Portimão.