Cabo Sao Vicente & Sagres

Ruige kliffen, woeste golven die tegen de kust slaan en meeuwen die krijsend over je hoofd vliegen. Een rode vuurtoren kijkt al jaren uit over het meest zuidwesterlijke puntje van Europa. Dat is Cabo Sao Vicente, in het Nederlands Kaap Sint-Vincent genoemd. Ooit werd dit punt gezien als het einde van de wereld, en het is niet moeilijk om je voor te stellen waarom. De rode vuurtoren is een voormalig fort dat te bezoeken is. Zorg wel dat je een trui of een vestje meeneemt, want behalve dat het extreem winderig is, is het er ook een tikje fris!
Even verderop tref je het vissersdorpje van Sagres. Hendrik de Zeevaarder zou hier zijn zeevaartschool hebben gehad, en vanuit hier zijn ontdekkingsreizen zijn begonnen. In het dorpje valt helaas weinig geschiedenis meer te zien, aangezien een flinke aardbeving in 1755 veel van de Algarve verwoestte, en zo ook het centrum van Sagres.
Heel bijzonder om te bezoeken is het 18e-eeuwse fort van Sagres, haar nog veel oudere kerkje (naar het schijnt gesticht door Hendrik de Zeevaarder) en bijzondere plantensoorten die je alleen daar treft, en nergens anders ter wereld. De uitzichten op deze plekken zijn wonderbaarlijk. Je wordt er stil van. Natuur in zijn puurste vorm.

Cabo Sao Vicente
Cabo Sao Vicente